Toen ik begon met werken vloog mijn geld er harder uit dan dat het binnen kwam. Als kind heb ik niet geleerd om met geld om te gaan, ik kreeg geen zakgeld en het begrip sparen kende ik eigenlijk niet. Ik gaf elke maand alles uit, en meer. Ik leefde van maand naar maand, had een flexibel krediet en met mijn Bijenkorf card kocht ik kleding die ik de maand erna betaalde. Eerst sparen en dan pas uitgeven kwam niet in me op. Onverwachte rekeningen brachten stress mee, en aan het einde van de maand tankte ik vaak voor een paar euro om nog op mijn werk te kunnen komen. Dit ondanks dat ik al direct een prima salaris had na een studie Bedrijfskunde. Ik had het geluk dat ik een goedbetaalde baan had en hield, en daardoor nooit in de financiële problemen ben gekomen. Dat had zomaar anders kunnen zijn met mijn gat in hand.

Ik heb 20 jaar lang in financiële functies gewerkt bij diverse bedrijven. Mijn taken bestonden onder andere uit budgetteren, het bijhouden van de werkelijke inkomsten en uitgaven en voorspellen van toekomstige inkomsten en uitgaven van het bedrijf. Waar ik goed in was in mijn werk, voerde ik dit thuis niet door. Een beetje zoals een loodgieter thuis die de lekkages niet verhelpt…

 

De ommekeer kwam toen ik mijn man leerde kennen, en hij qua financiën compleet het tegenovergesteld van mij bleek te zijn. Ik kan me nog zijn blik herinneren toen hij aan het einde van de maand zag dat ik voor 10 euro tankte, omdat ik een volle tank niet kon betalen. Voor hem was het niet voor te stellen dat je aan het einde van je salaris nog een stuk maand over hebt, of dat je niet eerst spaart, voordat je iets koopt. Het begon voor mij steeds ongemakkelijker te voelen, dat ik zo weinig grip op mijn geld had. Begin 2013 besloten mijn man en ik met onze pasgeboren dochter in Brabant te gaan wonen. Hiervoor verkochten we beiden onze appartementen in Amsterdam met verlies (nu niet meer voor te stellen!). Hij lag daar geen nacht wakker van, terwijl het mij behoorlijk wat stress opleverde. Daarbij kwam dat ik parttime ging werken en we hadden allerlei nieuwe uitgaven zoals kinderopvang, luiers etc. Kortom, de hoogste tijd om goed inzicht in onze gezamenlijke inkomsten en uitgaven te krijgen.

 

Inmiddels weten we wel goed wat er binnenkomt en welke uitgaven we op welk moment moeten doen. Ook is voor ons duidelijk wat we met ons geld willen doen, waar we het aan uit willen geven, en waarvoor we sparen. Hierdoor hebben we de rust gecreëerd om te doen wat we willen binnen onze financiële mogelijkheden. We sparen voor specifieke doelen zoals weekendjes weg, vakantie en een verre reis. Zo zijn we afgelopen jaar een lang weekend naar Disneyland geweest met z’n vieren! Daarnaast hebben we een buffer voor onvoorziene omstandigheden. Dit heeft mij ook in de gelegenheid gesteld in 2022 om ontslag te nemen, een opleiding tot budgetcoach te volgen en vervolgens mijn eigen bedrijf als financieel coach op te zetten. Dat mijn man letterlijk 1 dag na mijn laatste werkdag in loondienst zijn baan plotseling verloor, was voor ons dan ook geen reden om in paniek te raken. Hier hadden we een buffer voor opgebouwd!

 

Financiële coach

Voor iedereen die ongemerkt geld uitgeeft aan onnodige zaken zou het goed zijn eens een financieel coach in te schakelen. Het is toch zonde om voor bijvoorbeeld je internetabonnement meer te betalen dan nodig? Of misschien heb je nog wel abonnementen lopen waarvan je niet eens meer wist dat je ze hebt. Wat mij betreft is het dan ook niet iets om je voor te schamen om hier hulp bij te vragen, óók als je een goed inkomen hebt. Daardoor kun je keuzes maken, je geld uitgeven aan datgene wat voor jou belangrijk is.  Zonder zorgen.

 

Wat je over mij moet weten

  • I love cijfers en Excel. Ik hou ervan dat ik daarmee overzicht kan creëren, zonder dat ik op een rekenmachientje hoef te gaan klooien. Zo weet ik ook dat ik in 2022 bijna 25% minder aan boodschappen heb uitgegeven dan in het jaar ervoor, zonder dat ik het idee heb dat we hebben ingeleverd
  • Ik zeg waar het op staat, en draai er niet omheen

 

Als je me zou kennen zou je weten dat:

  • Ik mijn zwangerschap ben doorgekomen op chocoladepepernoten en gevuld speculaas. Geen wonder dat mijn dochter op 5 december geboren is
  • Ik van lezen hou, maar alleen op de e-reader. Gewone boeken blijven bij mij ongelezen op het nachtkastje liggen
  • Ik even getallen mooier vind dan oneven getallen
  • Ik de enige binnen mijn gezin ben die niet van skiën houdt. Geef mij maar zon, zee en zwembad

Mis jij ook grip op je financiën? Wil je dit wel graag, en ben je bereid kritisch naar je uitgaven te kijken? Tijdens een gratis intakegesprek kan ik met je bespreken wat de mogelijkheden zijn.